Wednesday, November 01, 2006

The Accused: Προβολές σε Σχολεία (Απαραίτητη η γονική συναίνεση)

Sarah Tobias (Jodie Foster) being raped on a pinball machine

Αμάρυνθος 2006
Στον ανακριτή ..... απολογήθηκαν και τρεις μαθήτριες, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απλή συνέργειας στο βιασμό, καθώς είδαν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- τι συνέβαινε και δεν αντέδρασαν. [news.in.gr, 30/10/2006, 21.45]

The Accused (1988)
But it is the crime of criminal solicitation to induce, or entreat, or encourage, or persuade another person to commit a rape. Hold her down, stick it to her, make her moan. These three men did worse than nothing. They cheered and they clapped and they rooted the others on. They made sure that Sarah Tobias was raped, and raped, and raped, and raped. And tell me, was that nothing? [Prosecutor Kathryn Murphy]

5 comments:

heinz said...

Ναι την έχω δει την ταινία.

Αλλά ξέρουμε ότι έτσι έγιναν τα πράγματα;

Μήπως να περιμένουμε να δούμε την απόφαση του δικαστηρίου;

Filboid Studge said...

heinz,
το ενδιαφέρον σημείο του φιλμ είναι ότι στην πρώτη δίκη οι βιαστές καταδικάζονται σε ασήμαντες ποινές (πρακτικώς απαλλάσσονται), ως προκληθέντες από το θύμα, και ως έχοντες μπάρμπα στην Κορώνη (Ivy-Leaguers vs white trash, κτλ).
Η εισαγγελεύς όμως εμμένει και επιτυγχάνει, σε δεύτερη δίκη, την καταδίκη εκείνων που δεν συμμετείχαν στον βιασμό, αλλ' ενεθάρρυναν τους βιαστές.
Επισημαίνω την εξώφθαλμη αντιστοιχία: τρεις μαθήτριες δεν συμμετέχουν στο "συμβάν" (είμαι ευγενέστατος) της Αμαρύνθου, αλλά το βιντεοσκοπούν. Ενέχονται; Μάλλον ναί.
Προβλέπω (και πολλοί προβλέπουν) ότι το δικαστήριο, όταν και άν η υπόθεση φθάσει ως εκεί, θα προστατεύσει την μικρή, αγνή και συμπαγή κοινωνία της Αμαρύνθου, και θα απαλλάξει τους πάντες.
Το θύμα θα λησμονηθεί και, κατ' επιταγήν, θα λησμονήσει.
Ιδωμεν.

Anonymous said...

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι: Αυτή η κοπελίτσα κατάγγειλε βιασμό; Και ακόμη: Όποιος καταγγείλει βιασμό είναι βιασμένος; Αν ναι, έχω φάει τρεις σήμερα κι έκανα και δυο πίπες..! Κύριε Εισαγγελεύ!!!

Anonymous said...

Με την ευκαιρία του ευγενούς και κοινωνιστικού post σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν η τοποθεσία Αμάρυνθος αντλεί την ονομασία από τον "Ρως Δαμύρανθος", διάσημο ήρωα του επιφανούς συγραφέως του best seller "ΟΔΟΣ ΘΗΣΕΩΣ", Αλέξη Σταμάτη. Αν γνωρίζετε σχετικά παρακαλώ να επισημάνετε ώστε να καρπωθεί τα εύσημα της λαμπρής δημοσιότητας αυτού του κωλότοπου ο συγγραφεύς..

Filboid Studge said...

ανώνυμοι,
μού δημιουργήσατε μετρίαν σύγχυσιν.
Ο καταγγέλλων βιασμόν ενδέχεται να είναι βιασθείς (ή και βιαστής, αν έχει ευρεία τηλεοπτική κάλυψη).
Νομίζω πάντως ότι πετύχατε την ημερησία quota σας (τρεις και δύο πίπες σάς εξασφαλίζουν υποψηφιότητα για bonus και για βράβευση ως Employee of the Month).
Δεν γνωρίζω την ετυμολογική ή άλλη σχέση μεταξύ "Αμαρύνθου" και "Δαμυράνθου".
Εικάζω ότι ο "Δαμύρανθος" σχετίζεται προς τον "Δομόρινθο", γνωστό Τεχνικό Γραφείο που εκπονεί Αρχιτεκτονικές και Στατικές Μελέτες.